Alice Fortes

Alleen Coco in Rotterdam heeft grogue ijs en het smaakt naar… vakantie op Kaapverdië

Uit de Coco-keuken komen gerechten als Surinaamse pindasoep, Antilliaanse Johnny-cakes en ander soulfood, zoals smoked brisket. Bij voorkeur nuttig je dit op haar zonnige terras aan de Hoogstraat, een straat waar steeds meer leuke eet- en drinkgelegenheden zitten. Na een fleurige make-over is de straat nu autovrij, terrasjes en voetgangers kregen er ruim baan. 

Nieuw op de Cocokaart is het grogue-ijs: een mooie Rotterdamse samenwerking tussen De IJssalon, restaurant Coco en de grogue van Mario Duarte Lopes. De Kaapverdiaanse witte rum wordt steeds bekender in ons land en de rest van de wereld. Grogue is een sterke drank die gemaakt wordt van suikerriet. Het maakproces en de smaak zijn vergelijkbaar met die van rum. De drank wordt steeds populairder, en niet alleen bij Kaapverdianen.

Op vakantie maken mensen kennis met grogue en eenmaal thuis gaan ze ernaar op zoekMario Duarte Lopes

Lopes: ,,Het toerisme op de eilanden is flink gegroeid. Op vakantie maken mensen kennis met grogue, en eenmaal thuis gaan ze ernaar op zoek.”

Geboren

Het ijs werd geboren op de West-Kruiskade, waar Mario Duarte Lopes zijn slijterij runt. Voor de presentatie van zijn grogue vroeg hij Esther en Robin Alting van de IJssalon om eenmalig ijs te maken. Dat bleek een hit: zelfs dagen na het eenmalige event vroegen mensen naar het grogue ijs.

De alcohol verdampt voor een groot deel tijdens het maakproces, maar de rumachtige groguesmaak is duidelijk aanwezig. Dat is de verdienste van deveelbekroonde ijsmaker Robin Alting: ,, Ik had zelf nog nooit van grogue gehoord. Dus ik begon met proeven: waar smaakt goede grogue eigenlijk naar? Dat doe je ook als je aardbeienijs maakt. Je moet eerst weten hoe een heel lekkere aardbei smaakt.”

 Vervolgens, vertelt hij, moet je het ijs richting die smaken laten gaan. ,,Bij een alcoholhoudende drank is dat extra lastig. Mijn precieze geheim ga ik natuurlijk niet verklappen, maar het is een kwestie van goed proeven en veel proberen tot het goed is.”

Toen ik over gro­gue-ijs hoorde, wilde ik het meteen op de kaart zetten. Juist omdat het Kaapverdi­aans isGoncalves Tavares

Kaapverdiaans

Kaapverdiaans grogue-ijs mét een Hollands stroopwafeltje
Kaapverdiaans grogue-ijs mét een Hollands stroopwafeltje © Frank de Roo

Je kunt het ijs voorlopig alleen bestellen bij Coco. Dit gezellige restaurant is wereldberoemd in Rotterdam vanwege de pindasoep, een Surinaams gerecht. Eigenaresse Manuel Goncalves Tavares: ,,Mensen denken daarom vaak dat ik Surinaams ben, maar ik ben Kaapverdiaanse. Zelf noem ik mijn kookstijl ‘Pan tropical modern’. Ik hou van nieuwe dingen proberen.” 

Dat doet ze al sinds haar eerste zaak Toko 94, die op de Witte de Withstraat zat. ,,Toen ik over het grogue ijs hoorde, wilde ik het meteen op de kaart zetten. Juist omdat het Kaapverdiaans is. Ik had eerder ook tonijnpasteitjes op de kaart staan. En grogue is een mooie toevoeging. Het ijs staat pas een week op de kaart, maar het nieuwtje gaat al goed rond.”

Mensen reserveren er speciaal voor. ,,Ik hoorde dat je grogue-ijs hebt, zeggen ze dan. Ik ben nog een beetje aan het uitproberen hoe ik het ga serveren. Nu doe ik er een Hollandse stroopwafel bij, maar ik denk ook aan een stukje suikerriet, dat is tenslotte het ingrediënt waar grogue van gemaakt wordt.”

Al honderd jaar grogue

Grogue is een witte rum uit Kaapverdië. Rotterdammer Mario Duarte Lopes begon in 2016 zijn eigen merk grogue, dat hij vernoemde naar zijn vader: Duarte Lopes. ,,Mijn familie maakt al meer dan honderd jaar grogue op Kaapverdië.”

De grogue wordt nog steeds ambachtelijk gemaakt, al heeft het proces wel wat moderniseringen ondergaan om de kwaliteit te waarborgen. Suikerriet wordt geperst met een speciale pers, de trapiche. ,,Vroeger werd de trapiche met ossen aangedreven, nu gebeurt dat machinaal.” 

Het sap gaat vervolgens in vaten om te vergisten. Daarna wordt de drank gedistilleerd. Bij gebrek aan hout werd het vuur onder de distilleerketel gestookt met de schillen van het geperste suikerriet. Bomen groeien er immers niet veel op dit deel van Kaapverdië. De drank die je dan krijgt, is de grogue. Er is ook een zoetere likeur op basis van grogue: ponche.

Mario Duarte Lopes’ grogue is te koop op verschillende plekken in Rotterdam en Schiedam. In de Gall & Gall op de West-Kruiskade kan Mario Lopes je er alles over vertellen.

Het ijs eet je exclusief bij Coco op de Hoogstraat 45 in Rotterdam. 

Link artikel: https://www.ad.nl/rotterdam/alleen-coco-in-rotterdam-heeft-grogue-ijs-en-het-smaakt-naar-vakantie-op-kaapverdie~a43a0b44/171989867/