Alice Fortes

Samen Kaapverdiaanse traditionele gerechten koken via Facebook

Pasen vieren veel Nederlanders met een groot ontbijt, brunch of lunch. Kaapverdianen eten deze dagen vaak couscous en de Fonghino. De Rotterdamse Alice Fortes wil met de Kaapverdiaanse Kookworkshops deze traditionele recepten behouden.

Steeds meer jonge Kaapverdianen willen terug naar hun roots, terwijl de authentieke kookkunsten wegzakken. Normaal gesproken vertelt Alice verhalen over de Kaapverdiaanse keuken, maar sinds de lockdown kan dat niet meer. Nu streamt zij live vanuit een kookstudio in Katendrecht haar workshop. Mensen kunnen met een verspakket, dat thuis is bezorgd, met Alice mee doen en vragen stellen.

“De gerechten staan eigenlijk nergens opgeschreven, nu kan je wel eens wat op YouTube vinden, maar het is heel vaak van generatie tot generatie mondeling doorgeven”, legt Alica uit. “Dus je hebt een moeder of een oma die het aan je door kan geven. Maar als je familielid het uitlegt, dan gaat het soms te snel of je wordt de keuken uitgestuurd. Ik ben super blij dat wij dit hebben opgezet.”

Vanuit kookstudio Poffa’s kookt Alice samen met Chiquinho en Ninny Duarte Lopes heerlijke paaslekkernijen. De Kaapverdiaanse couscous van Chiquinho en Ninny is super populair onder Kaapverdiaanse Rotterdammers.

“Mijn moeder kwam voor de coronacrisis naar Rotterdam”, vertelt Chiquinho. “Toen de pandemie hier uitbrak kon zij niet meer terug naar Kaapverdië. Toen besloot zij lekker veel te gaan koken. Ninny en de kinderen zijn dol op couscous. Maar zij waren niet de enige. Ninny had het op Facebook gezet en de redactie stroomden binnen.”
Volgens Chiquinho vroegen mensen massaal naar het recept en wilde ze dolgraag haar couscous proeven. “Voordat mijn moeder weer terug naar Kaapverdië gaat, zei ze dat ik het recept van haar moest leren.”

De couscous van Chiquinho en Ninny bevat een geheim ingrediënt dat ze niet prijsgeven. Maar tijdens de workshop leggen ze de basis van het traditionele gerecht uit.

Dit nieuwsbericht is afkomstig van Open Rotterdam. Lees het volledige nieuwsbericht: https://openrotterdam.nl/samen-kaapverdiaanse-traditionele-gerechten-koken-via-facebook/