Alice Fortes

Horecaman Wink op slag verliefd op West-Kruiskade

Na maanden hard werken is het dinsdag eindelijk zover. Dan opent de nieuwe horecagelegenheid Holy Smoke de deuren aan de West-Kruiskade. En dat is opvallend, want tien jaar geleden was het gebied berucht om zijn drugshandel en criminaliteit. Met het openen van de ene na de andere hippe zaak is het gebied bezig met een transformatie.

Achter het concept van Holy Smoke zitten de horecamannen Ron Sterk en Cornel Wink. Met zaken als De Witte Aap, Hamburg en het Zwarte Schaap geen onbekenden in horecaland. „We stonden hier en waren op slag verliefd op het pand”, vertelt Wink. „De hoge plafonds en de verschillende niveaus zijn echt prachtig.” De twee besloten meteen om in het pand een bar te beginnen. „Wij denken dat mensen die op zoek zijn naar iets nieuwst in het centrum dit wel zal bevallen.”

Katendrecht

Dat de West-Kruiskade ooit omstreden was, deert Wink niet. „Dat was Katendrecht ook en kijk nu hoe goed dat daar gaat. De stad evolueert. Dit hoeft geen tweede Witte de With te worden, maar het gebied heeft zeker potentie. Het is 800 meter van het Centraal Station en vanaf het terras zie je de torens van het stadhuis. En vergeet niet dat de Witte de Withstraat in het verleden ook een schietbaan was.”

Sinds zijn komst heeft Wink naar eigen zeggen heel veel positieve reacties ontvangen vanuit de straat. „Het is tof om hier iets nieuws te creëren. De ondernemers hier in de straat zijn zo betrokken en enthousiast. ” Bovendien was een dergelijke bar er nog niet. „Er is hier heel veel diversiteit aan zaken en dit is een welkome aanvulling.”

Het concept van Holy Smoke is een bar waar ook gegeten kan worden. „Het moet allemaal ongedwongen zijn. Of je nou een drankje komt drinken of een hapje komt eten. We hebben ook geen aparte kaart voor lunch en diner.” De gerechten op de kaart komen van een grote Amerikaanse grill. „Vandaar de naam Holy Smoke. Maar ook nog om een andere reden. De tram die hier voorbijgaat gaat naar Vlaardingen Holy en hiervoor zat in dit pand een sigarenzaak.”

Dat er de laatste tijd meerdere horecazaken in Rotterdam de deuren openen is volgens Wink geen toeval. „Mensen durven weer te ondernemen in de horeca. En Rotterdam speelt daar goed op in.” Zelf wil hij graag een tweede vestiging van Hamburg openen, maar waar weet hij nog niet. „Ik wil er vooral plezier in hebben.”

Opsteker

De komst van Holy Smoke naar de West-Kruiskade is een opsteker voor het gebied, aldus Alice Fortes van de Alliantie Kruiskade. „We zijn op zoek geweest naar een publiekstrekker en diverse partijen hadden plannen.” De keus voor de ondernemers Ron Sterk en Cornel Wink is door de brancheringscommissie beoordeeld als zeer waardevol. „Met deze commissie voorkomen we dat de straat straks vol zit met broodjeszaken en dergelijke. We willen niet dat ondernemers elkaar kannibaliseren.”

Sinds een aantal jaar is het beleid er dan ook op gericht op veel diversiteit in de straat te krijgen. „Er zijn wel voldoende eetgelegenheden zoals Madera, maar daar wordt geen alcohol geschonken.” En de straat is nog lang niet klaar, want kunstenaar Arno Coenen heeft iets moois voor het transformatorhuis op het Tiendplein in gedachten. „Hij is de man achter het plafond van de Markthal. Dus dat wordt zeker spectaculair.”