Alice Fortes

Mario Lopes van Gall en Gall door Gallery Rotterdam

Op zijn elfde kwam hij naar Nederland. Mario Lopes, een van de ‘beroemde’ gezichten van de West Kruiskade. Met zijn moeder. Van Kaap Verdie.

In de straatjes iets voorbij de West-Kruiskade, in de wijk Middelland, groeide de kleine Mario op. Eenmaal oud genoeg om wat bij te verdienen, was hij al als zaterdaghulp in de slijterij aan de 1e Middelandstraat te vinden.

Niet voor altijd. Diverse omzwervingen, onder andere in het leger, werk bij diverse andere Gall en Gall vestigingen, en als ‘franchisenemer’ van meerdere Gall en Gall zaken, volgden. Ondanks een succesvolle kleine keten van andere winkels en samenwerking met partners, is Mario nu als zelfstandig franchisenemer terug gekeerd bij de bron. De zaak op de West-Kruiskade waar het allemaal ooit begin. Dat is niet zomaar.

De Kade is ‘thuis’ voor Mario. En zo denken klanten ook over Mario op de Kade. De flessen staan volgens strak ‘kruidenier die op de kleintjes let discipline’ geordend, maar de sfeer is een en al ‘Mario’. Eenmaal in de winkel zie je een man met vrolijke hartelijk ogen en een uitstraling die meer dan gastvrij is. Voor Mario zijn er geen kleuren, wel mensen. Gall en Gall op de 1e Midelandstraat is niet zomaar een Gall en Gall. Om mee te maken dat het concept van de grootgrutter in dranken dan wel overal hetzelfde is, maar de ziel zeer zeker niet, is een bezoekje bij Mario verplichte kost op de West-Kruiskade, of eigenlijk is het 1e Middelandstraat nummer 4 in het verlengde van de Kade.

Ook nu zit Mario overigens niet stil. Hij mag dan wel ook zelf weer thuisgekomen zijn in zijn eigen oude buurt, hij heeft nog een tweede thuis. Dat is Kaap Verdie. Behalve dat zijn hart ook daar een speciaal plekje voor heeft, wonen nog diverse broers en zussen van hem op het eiland. Die, het slijtersvak zit in de familie, naar oud familie recept bijzondere Kaap Verdiaanse rum brouwen. Een recept dat geheim is, maar bij Mario zijn opa al bekend. Binnenkort zullen de eerste flessen van dit bijzondere familierecept te bewonderen zijn in de winkel van Gall en Gall aan de Kade.

Dat is overigens niet het enige wat Mario als specialiteit te bieden heeft. Het assortiment kent naast gangbare dranken ook verzoeknummers op basis van de wensen van de zeer gevarieerde bewoners op en rond de West-Kruiskade. Zoek je een speciale fles, dan is het zeker de moeite waard om bij Mario te gaan kijken of jouw goede herinnering aan een land waar dan ook ter wereld in de schappen staat.

Link: http://galleryrotterdam.com/mario-lopes-en-gall-en-gall/