Alice Fortes

LIFESTYLE

Meerdere carrières op een kussen, hoe werkt dat? Deze vraag krijg ik regelmatig en het is best wel ingewikkeld. Mijn partner heeft een drukke slijterij en we hebben samen een rum merk. Daarnaast hebben we ook een samengesteld gezin. Hebben wij het druk? Ja, we hebben het ontzettend druk maar ik vervang het woord druk liever door productief en bruisend, want druk kan een negatieve associatie hebben. Mijn overtuiging is dat allemaal om je mindset gaat. Hoe ervaar ik de bruisende energie in mijn gezin in combinatie met ons werk. Eigenlijk gebruiken we het woord werk niet eens, maar praten we over het algemeen over onze passie. We zijn allebei dol op wat we doen en dat maakt ons leven sowieso lichter. Daarnaast kunnen we echt genieten van onze eigen happy box: theater, een mooie film in de bioscoop, het uitproberen van nieuwe restaurants en gezellige city trips of lange reizen. Natuurlijk zijn er ook een aantal praktische zaken die geregeld dienen te worden om ons samengesteld gezin en onze passies vloeiend in elkaar te laten lopen. Hierbij een paar persoonlijke tips:

1. Planning

Het maken van een planning is essentieel om er voor te zorgen dat je overzicht hebt over je werkzame leven en je privé leven. Maak ook daadwerkelijk tijd voor jezelf en voor elkaar in je agenda dus plan niet alleen je werkzaamheden in, maar ook je ME TIME met jezelf en de quality time met je gezin en je partner. Het is namelijk erg verleidelijk om een workaholic te worden, omdat je werk nou eenmaal je passie is en je positieve prikkels krijgt van altijd bezig zijn met je passie. Je planning creëert overzicht en rust in je agenda en zorgt voor een goede afwisseling. 

2. Durf hulp te vragen

Delegeren kun je leren, zowel binnen je werk of onderneming maar ook binnen je gezin. Het draaien van een gezin kun je bijna vergelijken met ondernemen, al vind ik een gezin nog ingewikkelder dan tien bedrijven bij elkaar, eerlijk gezegd. Zorg voor voldoende oppasmogelijkheden, vervoer (rijd je de kinderen zelf naar elk clubje of heb je een autopool met andere ouders) en creëer zoveel mogelijk overzicht. Want je wilt jezelf niet overwerken omdat je leven te ingewikkeld is geworden en je geen hulp durft te vragen. Vaak vinden degene in je omgeving het fijn als je hulp durft te vragen, vooral als je zelf iemand bent die altijd klaar staat voor een ander. 

3. Zorg voor voldoende energie

Het is belangrijk dat je energiepeil hoog genoeg is om al je dagelijkse dromen te kunnen verwezenlijken. Eet je gezond, beweeg je voldoende en slaap je voldoende?  Goed voor jezelf zorgen is essentieel wanneer je hoge eisen aan je mind en aan je lichaam stelt. Ik merk aan mezelf dat ik heel erg veel behoefte heb aan structuur en planning in mijn leven. Zelfzorg, ME TIME en mijn energie level blijven checken. NEE durven zeggen is ook erg belangrijk, want iedere keer dat je JA zegt tegen een ander zeg je NEE tegen jezelf. Is dit herkenbaar? Vanuit mijn eigen praktijk heb ik gelukkig heel veel oefeningen rondom energie die ik kan toepassen bij mezelf (en die ik anderen graag leer uiteraard) om ervoor te zorgen dat ik voldoende energie heb voor mezelf en mijn naasten. Ken jij het prachtige en zeer inspirerende You Tube filmpje van Oprah Winfrey en Iyanla Vanzant waarbij ze aangeven hoe belangrijk het is om heel goed voor jezelf te zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen?

4. Beloon jezelf

Wees altijd aardig voor jezelf, vol mededogen. Soms stellen we hele hoge eigen aan onszelf en vergeten we onszelf te belonen. Ik ben een echte levensgenieter en een blije vogel. Ik houd er van om ontzettend veel verschillende activiteiten te ondernemen omdat ik daarmee onvergetelijke ervaringen beleef voor mezelf en voor een ander. In plaats van cadeautjes geef ik graag ervaringen weg. En, in het kader van ‘behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden’, geef ik mezelf ook graag cadeautjes in vorm van beloningen. Zo heb ik altijd een mooie ervaring om op terug te kijken (oftewel een positieve associatie) én een nog mooiere ervaring om naar uit te kijken. 

5. Wat is je money mindset? 

Loop je zelf niet voorbij in je dagelijkse leven wat betreft zelfzorg en zeker niet wat betreft financiële zorg! Als je niet financieel gezond bent, zorg je slecht voor je eigen portemonnee. Natuurlijk heeft dit ook te maken met je persoonlijke financiële overtuigingen, wat is jouw relatie met geld, welvaart en overvloed? Weet jij je eigen producten en diensten die jij levert op waarde te schatten? Ga terug naar je kern en vraag hulp indien mogelijk om in dit onderdeel van je leven begeleid te worden. Pas wanneer je dit erkent en accepteert van jezelf, dan pas kun je jezelf op dit vlak verder ontwikkelen. Wil jij impact maken op de wereld, zorg dat je jezelf niet voorbij loopt op financieel vlak. Wil je hier meer informatie over? Neem contact met me op. 

Wat heb JIJ nodig in je leven om je persoonlijk lifestyle dusdanig in te vullen dat je iedere dag wakker word als een blije vogel? In deze blogs zal ik regelmatig aandacht besteden aan tips en adviezen om samen verder te groeien.