Alice Fortes

Welkom ambassadeurs en het verloop van de eerste interviews…

Op zaterdag 22 november vonden er in de Leeszaal  Rotterdam West twee besloten bijeenkomsten plaats van Storia de nhas Pais. Tijdens de eerste bijeenkomst zijn we bij elkaar gekomen met de ambassadeurs van het project om kennis te maken met elkaar en hen meer uitleg te geven over het project.

Wij hebben namelijk verschillende mensen uit Rotterdam gevraagd om als ambassadeurs op te treden voor Storia de nhas Pais. Deze ambassadeurs zullen het project o.a. versterken door: het verbinden van netwerken, het geven van feedback op de plannen en in het creëren van naamsbekendheid voor het project. De ambassadeurs van Storia de nhas Pais zijn Alice Fortes (communicatie professional en schrijfster), Carlos Gonçalves (gemeenteraadslid Rotterdam) en Maria Lucas (ondernemer in de ouderenzorg).

ambassadeurs

Het tweede gedeelte van de bijeenkomst was een terugkomdag voor de interviewers van Storia de nhas Pais. Een aantal van hen zijn gestart met interviewen en deelden tijdens de bijeenkomst hun ervaring met de rest van de groep. Anderen zijn druk bezig met de voorbereiding en zullen in december de interviews gaan afnemen. Zo is Edna bezig geweest met het doen van vooronderzoek: “Ik realiseer me dat ik goed in de materie en onderwerpen moet zitten. Anders blijven de gesprekken erg oppervlakkig. Bijvoorbeeld over de Anjer revolutie”

De Anjer revolutie (Revolução dos Cravos) vond op 25 april 1974 in Portugal plaats. Deze geweldloze militaire staatsgreep maakte een eind aan de dictatuur van Portugal en aan het ruim veertig jaar met militair geweld verdedigen van de Portugese koloniale belangen in bijvoorbeeld Afrika. Dit was een katalysator voor de onafhankelijkheid van Cabo Verde, die het jaar daarop in 1975 onafhankelijk werd verklaard.

Wendy heeft op de laatste dag van haar vakantie in Kaapverdië een gepensioneerde oud immigrant weten te strikken die jaren voor Shell in Nederland heeft gewerkt: “Ik heb mooie dingen los gekregen en ga het met veel plezier uitwerken.” De planning is dat alle interviews in het voorjaar van 2015 zijn afgenomen en uitgewerkt.

Verder zijn er tijdens deze bijeenkomst formulieren uitgedeeld en toegelicht die noodzakelijk zijn voor het interviewen van Kaapverdianen voor dit project. Dit papierwerk, zoals toestemmingsformulier en metadata formulieren, vormt een belangrijk onderdeel van het project. Zonder formeel toestemming van de geïnterviewde kunnen de verhalen niet worden opgenomen in het stadsarchief.  Zo moeten de geïnterviewden ook een vragenlijst invullen zodat er naast het verhaal ook de achtergrondinformatie van deze persoon bekend is.

interviewers

Agenda

De volgende bijeenkomst voor Storia de nha Pais is op zaterdagmiddag 13 december om 12:00 in Toko 51 aan de West-Kruiskade 51 in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst is er onder andere muziek, presentaties en kan je kennismaken met deelnemers en geïnteresseerden. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Een uitgebreid programma van deze dag volgt snel.

Op 30 november zal één van de interviewers Wendy Ramos Monteiro, ook wel  bekend als Wen de Pen van Rotterdam, een voordracht doen op Pagina Groots in de Schouwburg Rotterdam. Tijdens deze voordracht zal zij stukjes uit haar interviews verwerken in haar verhaal.

Link: http://rotterdamvertelt.nl/welkom-ambassadeurs-en-het-verloop-van-de-eerste-interviews/