Alice Fortes

Het Verhalenhuis leert je alles over de Kaapverdiaanse keuken, vanuit je luie stoel

De tafeltjes op de oude dansvloer blijven leeg. Alleen in de keuken is het bijna als vanouds gezellig, want daar staan Alice Fortes en Saul Silva Monteiro. Zij geven een workshop Kaapverdiaans koken, maar dan voor het oog van de camera. Cursisten kunnen er nu niet zelf bij zijn. Maar via een livestream kunnen belangstellenden alles wat Alice en Saul doen en zeggen vanuit hun eigen huiskamer volgen.

Op verjaar­dags­feest­jes gingen we Hollands koekhappen, maar stond er ook een tafel vol Kaapverdi­aans eten klaar voor de gastenAlice Fortes , Verhalenhuis

Met haar enthousiasme maakt Alice Fortes het gemis aan live publiek helemaal goed. Ze laat familiefoto’s zien en vertelt honderduit over haar Kaapverdiaanse roots en haar jeugd in Rotterdam-West: ,,Op verjaardagsfeestjes gingen we Hollands koekhappen, maar stond er ook een tafel vol Kaapverdiaans eten klaar voor alle gasten.” Dat is de Kaapverdiaanse gastvrijheid, morabeze. ,,Je mag altijd aanschuiven en mee-eten.”

Nationaal gerecht

Het gerecht dat Saul en Alice maken, is cachupa, het nationale gerecht van Kaapverdië, een eilandengroep voor de kust van West-Afrika. Cachupa is een eenpansgerecht op basis van mais, bonen, cassave, zoete aardappel en groene banaan. 

Saul laat de ingrediënten zien, en dat zijn er nogal wat. Twee soorten mais (oranje en witte), limabonen en erwten heeft hij al gekookt in de snelkookpan. ,,Dan kook je je gedroogde mais en bonen in 45 minuten gaar. Anders ben je uren bezig.” 

Ook heeft hij groene bananen en cassave. Saul laat zien hoe je de cassavewortel handig schilt. Ook voor de bananen heeft hij een slim trucje (benieuwd? Op de facebookpagina van het Verhalenhuis is de uitzending terug te kijken). Er is spek, worst en helemaal op het eind gaat er ook nog waterkers doorheen.

Lastig te vinden

 ,,Dat groeit op veel plekken op de Kaapverdische eilanden, maar hier kun je er soms lastig aan komen”, vertelt Saul. ,,Je kunt het wel bij de Chinese supermarkt vinden, in de diepvries.”

Cachupa is van oorsprong eenvoudig eten voor boeren. Je maakt het met de ingrediën­ten die er zijnAlice Fortes

Cachupa kun je werkelijk overal op Kaapverdië eten, elk eiland heeft zijn eigen variant. Alice: ,,Het is van oorsprong eenvoudig eten voor boeren. Je maakt het met de ingrediënten die er zijn. Er zijn verschillende soorten: er is cachupa pobre zonder vlees of vis, en cachupa rica met gezouten varkensvlees, tonijn en chorizoworst. Er gaan ongemerkt ontzettend veel groenten in, zoals de kool en waterkers.’’ 

Als ontbijt

Je kunt de cachupa op verschillende manieren eten. ,,Als stoofgerecht, als een soep, of zelfs als ontbijt: cachupa guisada, de opgebakken variant.” Die laatste is dan ook de favoriet van Alice. Het eerste wat ze doet als ze in Kaapverdië is, is ergens een bordje opgebakken cachupa scoren. Gelukkig kan dat daar op heel veel plekken.

Terwijl Alice vertelt, roert chef Saul onverstoorbaar verder in de grote pannen. De bonenstoof stoomt en pruttelt dat het een lieve lust is, en dat is heerlijk rustgevend om thuis naar te kijken. Het enige wat ontbreekt, is de geur. Maar ook dat komt al snel in orde, als we na het live kook-event een portie cachupa mogen afhalen bij het Verhalenhuis. 

De hartverwarmende, gezonde stoof vult de kamer met diepe geuren van mais en chorizo, en even ben ik ook een beetje in Kaapverdië. Dat blijft zo tot de volgende ochtend, als ik het restje cachupa (uiteraard waren de porties gul) opbak voor een stevig ontbijt. Met een gebakken eitje er bij, precies zoals Alice het lekker vindt.

Chefkok Saul Silva Monteiro leert je Kaapverdiaanse Cachupa.
Chefkok Saul Silva Monteiro leert je Kaapverdiaanse Cachupa. © Sanne Donders

Huis met een historie

Het pand van Verhalenhuis Belvedère op Katendrecht heeft een roemruchte geschiedenis: het was eerder al jazzclub, dancing, bioscoop, nachtclub, restaurant en zelfs worstelarena. Nu is het Verhalenhuis een plek die Rotterdammers met elkaar en met de stad verbindt.

Dat doen ze het liefst met persoonlijke verhalen van Rotterdammers, die verteld worden in de vorm van (luister)tentoonstellingen, publicaties of evenementen. Een van de activiteiten in het Verhalenhuis is de Volkskeuken: een gastkok vertelt over zijn of haar familiegeschiedenis en kookt daarbij een passend menu.

Door de coronacrisis zijn dit soort bijeenkomsten niet meer mogelijk en loopt het Verhalenhuis tachtig procent van zijn inkomsten, voornamelijk uit zaalverhuur, mis. Het Verhalenhuis kan worden gesteund door middel van een donatie of obligatie. www.belvedererotterdam.nl

Heerlijk rustgevend om thuis naar te kijken. Het enige wat ontbreekt, is de geur.
Heerlijk rustgevend om thuis naar te kijken. Het enige wat ontbreekt, is de geur. © Sanne Donders

Bekijk het artikel via de volgende link: https://www.ad.nl/rotterdam/het-verhalenhuis-leert-je-alles-over-de-kaapverdiaanse-keuken-vanuit-je-luie-stoel~ad1da0cb/

Foto credit: © Sanne Donders